Odnos do denarja

prispevki

Nikoli ni prezgodaj, da se vaš otrok nauči ravnati z denarjem.

Ker je 22. april med drugim tudi namenjen temu, da svoje otroke naučimo varčevanja, bomo v nadaljevanju osvetlili pomembne nasvete. Osvojitev odgovornega ravnanja z denarjem je ena izmed najboljših popotnic za življenje, ki jo lahko otroci dobijo od svojih staršev. Raziskava družbe Lending Cluv iz leta 2021 je pokazala, da kar 54% odraslih Američanov živi od plače do plače, z malo ali nič prihranka. Eno izmed pomembnih znanj, ki jih lahko predamo svojim otrokom  je torej preudarno upravljanje s financami. Zato je pomembno, da svoje otroke že zelo zgodaj spodbudimo k premišljenemu ravnanju z denarjem, ne glede na to, ali gre za tedensko žepnino ali denarna darila ob rojstnem dnevu.

Zabavne in motivacijske aktivnosti jim lahko predstavijo varčevanje kot enostavno in predvsem varno pot do zastavljenih ciljev. Če so dovolj dobro in pravočasno  poučeni o odloženem zadovoljstvu, se lahko zaščitijo pred nepotrebnim zapravljanjem in imajo nadzor nad svojim denarjem. Otroci se naučijo, kako pomembno je živeti v okviru svojih zmožnosti, kar je eno od osnovnih načel varčevanja. Nasveti, ki nam lahko pri tem pomagajo.

Pogovorimo se z otroki o njihovih željah in potrebah – Zelo pomembno je, da otroku pomagamo razlikovati med željami in življenjskimi potrebami. Pojasnimo mu, da potrebe vključujejo osnove, kot so hrana, stanovanje, osnovna oblačila, zdravstveno varstvo in izobraževanje. Želje pa predstavljajo ostale dodatke kot so pametni telefoni, sladkarije, skiroji, ipd. Na tak način otroku razložimo, da je pri zapravljanju denarja potrebno imeti prioritete in varčevati nekaj denarja tudi za morebitne nepredvidene situacije v prihodnosti.

Otroci si naj zaslužijo svoj denar – Če želimo, da naši otroci postanejo varčevalci, jim omogočimo, da denar zaslužijo in ga varčujejo ter se tako naučijo, kako ga uporabljati. Ko jim v zameno za opravila ponudimo žepnino, se učijo vrednosti trdega dela.

Skupaj z otrokom poiščimo varčevalni cilj – Če se doslej z otrokom nismo pogovarjali o varčevanju, se mu bo zdelo varčevanje nesmiselno. Zato si vzemimo čas in mu predstavimo, kako lahko z varčevanjem doseže večje cilje. Tako bo otrok začutil motivacijo in željo po varčevanju. Pomembno je, da otrok ve, zakaj varčuje. Namen varčevanja mora biti jasno določen. Določiti je potrebno časovno komponento, kako dolgo in koliko bo moral varčevati za določen cilj. Pomagati otroku pri izbiri cilja varčevanja je lahko dober način motivacije.

Spremljanje porabe denarja – Del boljšega varčevanja pomeni vedeti, kam gre denar. Če otrok prejema žepnino, mu to, da vsak dan zapiše porabo ob svojih nakupih in zneske  sešteje ob koncu tedna, lahko odpre oči. Spodbudimo ga, da razmišlja o svoji porabi in o tem, koliko hitreje bi lahko dosegel svoj varčevalni cilj, če bi spremenil svoje vzorce porabe.

Ponudimo otrokom spodbudo za varčevanje – Eden od razlogov, zakaj ljudje varčujejo v pokojninskem načrtu svojega delodajalca, je enakovredni prispevek podjetja. Le kdo ne mara brezplačnega denarja? Če imamo težave z motiviranjem svojih otrok za varčevanje, lahko uporabimo isto načelo, da se bodo začeli bolj truditi.

Kot alternativo lahko ponudimo otroku nagrado, ko doseže nek varčevalni mejnik; npr. ko prihrani polovico, dobi 25 EUR bonusa.

Dober zgled je najboljša lekcija – Otroci pogosto ne poslušajo, ampak gledajo. Zato poskrbimo, da vidijo, kako tudi sami varčujemo in skrbimo za boljšo prihodnost. Skratka, pogovarjajmo se z otroki o denarju, pojasnimo jim svoje odločitve in poudarimo, zakaj je pomembno, da redno varčujemo nekaj denarja. Če še do tega trenutka nismo našli prave motivacije, jo bomo zagotovo odkrili ob dejstvu, da lahko s svojim zgledom otroka vzgojimo v odgovornega posameznika, ki bo znal poskrbeti za svojo varno in svobodno prihodnost.

Namesto žepnine ponudite »plačo«, ki si jo otrok zasluži – Namesto samoumevne žepnine ponudimo svojim otrokom »plačo«, ki si jo morajo zaslužiti z opravljanjem preprostih gospodinjskih opravil. To je lahko pomivanje posode, brisanje prahu, sesanje, puljenje plevela na vrtu, nošenje smeti v smetnjak … Starši se tako znebijo določenih opravil, otroci pa dobijo priložnost, da se naučijo vrednosti lastnega dela in truda. Pri tem morajo biti starši pozorni, da so pravični in konsistentni pri plačilih. Ko otrok vsak teden dobi enak znesek, lahko bolje načrtuje, kako bo razpolagal z zasluženim denarjem, koliko bo privarčeval in kako bo dosegel svoje cilje.

Vključitev otrok v pomembne odločitve – Ko so otroci že večji, jih lahko starši vključijo v finančne odločitve, o katerih se običajno pogovarjajo samo odrasli. Čeprav njihova odločitev ne bo končna, bodo dobili dober vpogled, kako se odločati o pomembnih finančnih vprašanjih in kako načrtovati večje nakupe, kot je na primer nakup pohištva, hiše ali avtomobila.

Dovoliti, da otroci naredijo napako – Del tega, da otrokom omogočimo nadzor nad lastnim denarjem je, da se učijo iz svojih napak. Mamljivo je ukrepati in otroka odvrniti od potencialno drage napake, vendar je mnogo bolje, če napake naredijo kot otroci z nizkimi denarnimi zneski kot kasneje v odrasli dobi, ko utegnejo ogroziti svojo prihodnost zaradi pomanjkanja izkušenj z upravljanjem denarja. Tako bo otrok v prihodnosti vedel, na kaj mora biti pozoren, da se izogne nepotrebnim napačnim odločitvam.

Ko varčevanje postane redni del otrokove rutine, lahko postavi temelje za svetlo finančno prihodnost.  Z osvojitvijo zdravih navad že v mladosti, obstaja za takšne otroke večja verjetnost, da bodo zrasli v odrasle, ki doživljajo veliko manj finančnega stresa kot ljudje, ki niso odraščali s tovrstnim učenjem. Predvsem pa bodo znali poskrbeti za pravočasno in redno poravnavo svojih obveznosti in s tem vplivati na boljšo finančno disciplino.